Ce se află în sânge ?

ce se afla in sange

Apectul exterior frumos poate ascunde un interior problematic. Iată 10 indicatori cheie pe care culturiştii trebuie să-i aibă în vedere când îşi fac un test de sânge.

Deşi ne putem vedea cu uşurinţă în reflexia din oglindă aspectul exterior al corpului, totuşi nu ne putem da seama de ceea ce se întâmplă pe plan intern. Dacă sunteţi ca majoritatea bărbaţilor, atunci e clar că vizita la medicul de familie nu reprezintă o prioritate. Totuşi ar fi prudent să programaţi o astfel de vizită anual sau bianual.

La fel cum o maşină are nevoie de schimb de ulei pentru a preveni dezastre la motor, o vizită regulată la medic vă poate ajuta să preveniţi o serie de probleme de sănătate care ar putea apărea în viitor. Faceţi atâtea eforturi pentru  pentru a mânca sănătos, a vă antrena cu greutăţi şi pentru a face cardio, încât starea voastră de sănătate ar trebui să fie impecabilă. Din păcate însă în cazul anumitor persoane acest lucru nu este valabil.

Iată o analogie bună pentru a rezuma aceste aspecte: O “muscle car” clasică poate arăta superb văzută din exterior, iar în momentul în care vreţi să o scoateţi la o plimbare nici măcar să nu pornească. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul corpului vostru dacă nu aveţi în vedere sănătatea interioară.

Conform spuselor lui Glenn Miya, MD, un medic de familie din Claremont, CA, analizele fizice anuale în cazul unui bărbat cu vârsta între 25 şi 45 de ani includ o analiză generală a istoricului medical, luarea tensiunii arteriale/ frecvenţă cardiacă/ temperatură, ascultarea cu stetoscopul la piept şi plămâni şi o serie de alte analize medicale elementare. Medicii primari vor cere de obicei şi analize ale sângelui ca parte constituantă a examinării. Acestea vor examina de regulă hemoleucograma completă şi profilul diferenţial, renal (funcţia renală), profil ficat (funcţia hepatică), profil lipidic (funcţia inimii) şi glucoza din sânge. Pot fi cerute şi alte teste dacă medicul identifică potenţiale probleme în timpul examinării.

Tabelul de mai jos „ABC-ul Testelor Specifice de Sânge” aduce în prim plan interpretarea fundamentală a aspectelor specifice ale testelor de sânge (la bărbaţi) şi modul în care dozele mari de substanţe anabolice sau alţi compuşi ori suplimente pot genera o creştere a anumitor măsuri.

Analizele de sânge sunt de obicei realizate de medici pentru a monitoriza starea generală de sănătate, precum şi pentru a veni în sprijinul procesului de diagnosticare a anumitor probleme medicale complexe care ar putea apărea. Cei care activează în sporturi precum culturism sau ridicare de greutăţi ar trebui să consulte medicul primar cel puţin o dată pe an. Instituirea unei asemenea rutine îi va permite medicului să vă monitorizeze în mod corect starea de sănătate pe termen lung, şi vă va ajuta de asemenea în evitarea potenţialelor probleme de sănătate. Consumul în mod abuziv de substanţe anabolice (îndeosebi cele administrate pe cale orală) sau a anumitor medicamente OTC ar putea creşte riscul apariţiei problemelor de sănătate dacă nivelul markerilor sangvini rămâne ridicat pentru o perioadă lungă de timp.

ABC-ul Testelor Specifice de Sânge

Test/Interpretare (1)/Efectul substanţelor anabolice sau al altor suplimente

  • RBC:

(1) Numărul de eritrocite (RBC) ar trebui să se încadreze între 4.1 şi 6.2 milioane de celule per microlitru. Valorile ridicatear putea indica deshidratare sau boli cardiace congenitale. Valorile scăzute ar putea indica o posibilă anemie.
(2) Agenţii anabolici pot creşte numărul de celule roşii produse şi nivelul hemoglobinei sau al hematocritului. Deşi această creştere ar putea duce la augmentarea capacităţii corpului de transportare a oxigenului, creşterea concentraţiei eritrocitelor ar putea conduce la creşterea vâscozităţii sângelui şi totodată a riscului de criză cardiacă sau atac cerebral.

  • Hemoglobină:

(1) Valorile hemoglobinei ar trebui să se încadreze între 13 şi 17 grame per decalitru.

  • Hematocrit:

(1) Hematocritul trebuie să se situeze între 40.7 şi 50.3 % şi măsoară procentul de celule roşii din volumul total al sângelui.

  • Azot Ureic Sangvin (BUN- profil renal) :

(1) Nivelul azotului ureic sangvin (BUN) ar trebui să se încadreze bloodwork
între 0.5 şi 1.5 miligrame per decalitru de sânge.
(2) Consumul excesiv de proteine poate genera creşterea nivelului de azot ureic sangvin, ceea ce indică un aport proteic mult prea ridicat pentru metabolism.

  • Creatinina (profil renal)  :

(1) Nivelurile creatininei ar trebui să fie cuprinse între 0.5 şi 1.5 miligrame
per decalitru de sânge.
(2) Consumul ridicat de carne roşie sau suplimentarea cu creatină ar putea genera o creştere a nivelului creatininei.

  • Alaninaminotransferază (ALT- profil hepatic) :

(1) Nivelul ALT ar trebui să se încadreze între 0 şi 55 unităţi
internaţionale per litru de sânge. Valorile ridicate indică leziuni     hepatice.
(2) Nivelurile ALT şi AST sunt de obicei ridicate în cazul persoanelor care consumă compuşi anabolici, îndeosebi când iau substanţe orale. Valorile ar trebui să se întoarcă la normal după renunţarea la steroizi.

  • Aspartataminotransferază (AST- profil hepatic):

1) Nivelurile AST ar trebui să se încadreze între 0 şi 40 de unităţi
internaţionale per litru de sânge. Valorile ridicate indică leziuni     hepatice.

  • Colesterol Total (profil lipidic):

(1) Colesterolul total ar trebui să fie cuprins între 100 şi 199 miligrame per
decalitru de sânge.

  • Lipoproteine cu densitate mare (HDL- profil lipidic) :

Valorile HDL ar trebui să depăşească 40 miligrame per
decalitru sânge.
(2) Folosirea suplimentelor anti-estrogen sau medicamente pentru a neutraliza estrogenul care stochează grăsimile poate contribui la scăderea valorile HDL. HDL este esenţial pentru îndepărtarea plăcilor de aterom care se depun pe artere, fiind aşadar considerat colesterol „bun”.

  • Lipoproteine cu densitate joasă (HDL- profil lipidic):

(1) Valorile LDL ar trebui să fie mai mici de 100 miligrame per decalitru de sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *